Bivaxljus, handgjorda ljusstakar och ekologisk linnehandduk

528 kr

Produkten är tyvärr slut i lager. 

Hållbar present

I detta paket ingår två handstöpta kronljus i bivax, en stor och en liten handgjord björkljusstake och en vit kökshandduk i ekologiskt linne. 

Bivaxljus är ett fint naturligt alternativ till vanliga stearinljus, giftfritt och utan tillsatser. När bin samlar in nektar och pollinerar växter stärker deras arbete ekosystemet. Till skillnad från stearin- och paraffinljus som innehåller slaktavfall eller fossila råvaror är bivaxljus en helt naturlig produkt. 

Bivax innehåller två grundämnen, kol och väte, och bildar vattenånga vid förbränning. Luften förorenas varken vid förbränning eller tillverkning. Istället fungerar ljus av bivax joniserande och renar inomhusluften från damm och partiklar. Bivaxet kommer direkt från bigården och blir över vid honungsproduktion. Det innehåller varken kemikalier, råolja eller palmolja. 

Ljusstakarna är tillverkade i 100% solid björk och levereras i en liten och större storlek. De passar till både kronljus och värmeljus (dock inte värmeljus med glaskopp eftersom dessa är något större). De tillverkas för hand, så varje ljusstake är unik. Ytan görs len och vacker med sandpapper.

Handduken är tillverkad i mjukt ekologiskt linne, en hållbar och slitstark naturprodukt. Linnehandduken har smuts- och dammavstötande egenskaper. Den innehåller kiseloxid som förhindrar utveckling av bakterier. Linneprodukter behöver inte tvättas lika mycket som andra material, vilket sparar in på antalet tvättar och därmed miljöpåverkan. Tvätta i 40 grader och undvik centrifugering efter tvätt. Sträck istället ut linnet och låt det hängtorka.


Presentinslagning

I Japan slår de ofta in presenter i tyg, furoshiki, som kan användas om och om igen. Det är en hållbar presentinslagning, väl värd att inspireras av. Därför slår vi helt enkelt in ljusen och ljusstakarna i handduken som du också ger bort, sammanbunden med ett fint grått bomullsband, certifierat och godkänt enligt GOTS och OEKO-Tex standards och tillverkat på ett ansvarsfullt sätt i Småland. En liten FSC-märkt pappersetikett medföljer också.


Hållbara företag

Ljusen kommer från Svenska bivaxljus, ett samarbete mellan biodlingsföretagen Nydala Bigård på Öland och Agreb i Skåne. De menar att de vill göra världen lite mer hållbar och samtidig erbjuda naturligare sätt att leva. Fler bin betyder fler pollinerade växter och en större mångfald, något som gynnar ekosystemet. Kunder som köper dessa bivaxljus blir bifadder och stödjer svensk biodling. 

Ljusstakarna kommer från Wyld. Wyld gör handgjorda produkter, med stor omtanke. De använder hållbara material och arbetar för att minimera plast och avfall, i såväl produkterna, paketeringen som i produktionsprocessen. Respekt och tacksamhet inför naturen präglar deras verksamhet. 

Handduken kommer från LinLiving, ett företag med gotländska rötter som säljer ekologiska och handgjorda linneprodukter. Linblomman odlas och tillverkas på ett ekologiskt, miljövänligt och etiskt korrekt sätt och linet kommer från Litauen, Vitryssland och europeiska delen av Ryssland. Linnet vävs för hand och sys upp i Estland, enligt ÖKO-tex 100. Linneprodukterna har en mer miljövänlig produktion från blomma till färdig produkt jämfört med exempelvis bomullsprodukter.