Två kronljus i bivax inslagna i ekologisk linnehandduk

I lager.
395 kr

Hållbar present

I detta paket ingår två handstöpta kronljus i bivax och en mörkt grå kökshandduk i ekologiskt linne. 

Bivaxljus är ett fint naturligt alternativ till vanliga stearinljus, giftfritt och utan tillsatser. När bin samlar in nektar och pollinerar växter stärker deras arbete ekosystemet. Till skillnad från stearin- och paraffinljus som innehåller slaktavfall eller fossila råvaror är bivaxljus en helt naturlig produkt. 

Bivax innehåller två grundämnen, kol och väte, och bildar vattenånga vid förbränning. Luften förorenas varken vid förbränning eller tillverkning. Istället fungerar ljus av bivax joniserande och renar inomhusluften från damm och partiklar. Bivaxet kommer direkt från bigården och blir över vid honungsproduktion. Det innehåller varken kemikalier, råolja eller palmolja. 

Handduken är tillverkad i mjukt ekologiskt linne, en hållbar och slitstark naturprodukt. Linnehandduken har smuts- och dammavstötande egenskaper. Den innehåller kiseloxid som förhindrar utveckling av bakterier. Linneprodukter behöver inte tvättas lika mycket som andra material, vilket sparar in på antalet tvättar och därmed miljöpåverkan. Tvätta i 40 grader och undvik centrifugering efter tvätt. Sträck istället ut linnet och låt det hängtorka.


Presentinslagning

I Japan slår de ofta in presenter i tyg, furoshiki, som kan användas om och om igen. Det är en hållbar presentinslagning, väl värd att inspireras av. Därför slår vi helt enkelt in ljusen i handduken som du också ger bort, sammanbunden med ett fint grått bomullsband, certifierat och godkänt enligt GOTS och OEKO-Tex standards och tillverkat på ett ansvarsfullt sätt i Småland. En liten FSC-märkt pappersetikett medföljer också.


Hållbara företag

Ljusen kommer från Svenska bivaxljus, ett samarbete mellan biodlingsföretagen Nydala Bigård på Öland och Agreb i Skåne. De menar att de vill göra världen lite mer hållbar och samtidig erbjuda naturligare sätt att leva. Fler bin betyder fler pollinerade växter och en större mångfald, något som gynnar ekosystemet. Kunder som köper dessa bivaxljus blir bifadder och stödjer svensk biodling. 

Handduken kommer från LinLiving, ett företag med gotländska rötter som säljer ekologiska och handgjorda linneprodukter. Linblomman odlas och tillverkas på ett ekologiskt, miljövänligt och etiskt korrekt sätt och linet kommer från Litauen, Vitryssland och europeiska delen av Ryssland. Linnet vävs för hand och sys upp i Estland, enligt ÖKO-tex 100. Linneprodukterna har en mer miljövänlig produktion från blomma till färdig produkt jämfört med exempelvis bomullsprodukter.