Gör din egen
gå-bort-present

Låt din surdeg vandra vidare

Häll surdeg i en väl rengjord burk med hjälp av en tratt. Det kan vara en stor kryddburk eller en glasburk. Dekorera gärna med papperstejp, ett juteband och en kvist.

Gör surdeg: Blanda 100 g vatten och 30 g rågmjöl i en glasburk som rymmer minst 5 dl. Lägg på ett lock, men utan att det blir tätt. Låt burken stå på ett varmt ställe i tre dygn. Skaka morgon och kväll. Tillsätt 100 g vatten och 90 g rågmjöl och låt stå några timmar. Häll av surdeg så att 50 g återstår och fyll på med 100 g vatten och 60 g rådmjöl. Förvara sedan i kylen.


Bönkex med soltorkade tomater

Kex som present gör alla glada. Även pappor. Men berätta inte vilka ingredienserna är förrän efter först tuggan. Paketera dem i en papperspåse, med smörpapper i botten.

Sätt ugnen på 150 grader. Mixa 230 gram kokta ekologiska vita bönor med en vitlöksklyfta, en deciliter olivolja, en halv tesked salt och en halv tesked hackad rosmarin. Hacka fem soltorkade tomater och rör ner dem samt två deciliter valfritt mjöl. Kavla ut smeten mellan två bakplåtspapper. Skär rutor och nagga. Baka i ugnen ca 40 minuter eller tills de är lagom knapriga.Perfekt present
till pappa

Receptet kommer ursprungligen från DietistenLinn


Torkade äppleringar

Torkade äppleringar är den perfekta lilla presenten till någon som gillar det söta.

Lägg dem i en glasburk, skriv en hälsning på en etikett och bind fast lappen på burken. Presenten blir helt säkert uppskattad och om du har tur så får du smaka!

Koka upp vatten, socker, citronsaft och kanel. Låt puttra några minuter. Ställ av från plattan och låt svalna. Sätt sedan in den svala kastrullen i kylen och låt lagen dra en timme.

Kärna ur äpplena med en urkärnare. Skär dem tunt, gärna 2 mm med mandolin eller med osthyvel. Lägg äpplena i lagen och låt dra en halvtimme.

Sätt ugnen på 100 grader.

Sprid ut äppleskivorna på bakplåtsklädda plåtar, så att de ligger helt fria och inte täcker varandra. Det blir ca ett äpple per plåt.

Sätt in i ugnen och torka, med ugnsluckan på glänt, två timmar. Ta ut och vänd på äpplena. Om du vill ha sega godisliknande skivor är de troligen klara nu, men annars kan du låta dem gå en stund till. Det tar troligen längre tid om du använt osthyvel och skivorna är tjockare.