Hållbar städning

Hållbar städning

Har du testat att städa med produkter från skafferiet?

I de flesta fall går det utmärkt att använda naturliga produkter, istället för dyra rengöringsmedel fyllda med konstgjorda kemikalier.
 

  • Bikarbonat eller bakpulver fungerar utmärkt för att rengöra exempelvis diskhon och badrumsporslin. Pudra och låt verka en kvart, innan du gnuggar med en blöt diskborste eller torkar med en våt trasa. Använd sedan rikligt med vatten för att skölja.
  • Såpa, exempelvis tallsåpa eller linsåpa, brukar vara helt utan tillsatser och sprider en härlig doft vid städning. Blanda såpan med lite vatten och använd för att rengöra golv, träytor eller egentligen på de flesta ställen.
  • Ättika (12%) fungerar utmärkt i exempelvis badrummet för att bli av med kalkavlagringar. Var försiktig och blanda en del ättika med en eller två delar vatten. Glöm inte heller att vädra och använd helst handskar. Ättikan har nämligen frätande egenskaper. Undvik att använda ättika för att få bort äggfläckar. Ättikan gör det ännu svårare att få bort ägget, faktiskt! Undvik också ättika på vaxade ytor och på stenplattor, såsom marmor och skiffer, eftersom ytan blir matt respektive fläckig.


Dra nytta av gamla lakan eller utnötta kläder som trasor. Om du vill lyxa till det, så är linnehanddukar ett bra alternativ. Lin, som används vid tillverkningen av linne, kräver vanligen mindre konstgödsel och bekämpningsmedel än exempelvis bomull.

Linne har smuts- och dammavstötande egenskaper och tyget innehåller kiseloxid som förhindrar utveckling av bakterier. Därför behöver inte linneprodukter tvättas lika ofta och miljöpåverkan blir mindre.


Vill du inspirera till en mer hållbar städning? Ge bort en flaska tallsåpa och handdukar i ekologiskt linne!